İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılması ve dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biride Acil Durum Planları hazırlamaktır. Amaç işyerlerinde oluşabilecek yangın sel deprem gibi doğal afetlerle beraber, terör saldırısı, sabotaj benzeri hasar ve zararlara karşı gerekli tedbirlerin alınması ve bu konuda hem işverenin hem çalışanların profesyonel anlamda bilinçlendirilmesidir.
Firmaların kendi işyerlerine özel acil durum müdahale materyalleri, ekipman ve prosedürleri ayrı ayrı oluşturulmalıdır. Kuşkusuz ayrıntılı ve özenli hazırlanmış profesyonel bir acil durum planlaması, olası acil durumlarda müdahale için bir can simidi konumundadır. Firma acil durum planında bulunan ekipman gerekliliklerini, önceden belirlenmiş olan saha müdahale ihtiyaçlarını ve dış acil durum kaynak ve materyallerini doğru bir şekilde tanımlayabilmek için işveren ve işçiler tam anlamıyla bilinçlendirilmeli, neyi ne zaman nasıl yapacaklarını bilecek konuma getirilmelidir.
Profesyonel anlamdaki bu çalışma olası bir panik olayına karşı da önleyici mekanizma olacaktır.
Profesyonel Uygulama Planımız
Acil Eylem Planlarının Hazırlanması
- Yangın
- Su baskını
- Deprem
- Fırtına
- Parlama ve patlama
- Asansörde mahsur kalma
- Zehirlenme
- Kimyasallara maruziyet
Yangın İle İlgili Periyodik Kontrol Planının Hazırlanması
- Yangın hortumları, yangın tüpleri, hidrantlar, duman dedektörleri, su motopompları, yangın dolapları, gaz dedektörleri vb. mevzuat temelli kontrol sistemi kurulması.
Tatbikatlar
- Yangın eğitim tatbikatı planlaması ve ifası
- Az tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 6 yıl’da bir, tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 4 yıl’da bir, çok tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 2 yıl’da bir acil durum planı yapılması işverenin sorumluluğundadır.